Mezőkövesd és állásai

Mezőkövesd város az Alföld és az Északi-középhegység keresztezésénél, a Bükk-vidék déli részén terül el. A Mezőkövesdi járás székhelyeként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A település hallatán az embereknek jellemzően a híres matyó hímzés, valamint a Zsóry fürdő gyógyvize jut eszébe. A város az egyik legdinamikusabban fejlődő kistérséggé nőtte ki magát az ország északi részén fekvő települései közül.

A település keletkezésének pontos dátumát ugyan nem ismerjük, ám történelmi jelentőségét az is mutatja, hogy felkutatott leletek alapján a magyarság egy része már a honfoglalás idején letelepedett a térségben. A terület nagyobb mértékű fellendülésének időpontja a 15. század környékére, azaz az Anjouk uralkodásának idejére tehető; a különböző fennmaradt írásos emlékekben ettől a korszaktól kezdődően emlegetik Mezőkövesdet mezővárosként. A város – egyéb kiváltságok mellett- 1464-ben Mátyás királytól megkapta a királyi pecsétet; egyes elgondolások innentől származtatják a későbbi matyó elnevezés létrejöttét. A település egészen 1544-től számítva állt a törökök hódoltsága alatt, majd a végső csapást 1552-ben, az egri ostrom idején mérték rá, ebben az évben egy időre el is pusztult a város. Mezőkövesd fejlődésében a következő lényeges mérföldkövet a vasútvonal kiépülése jelentette, ez az esemény az 1860-as évekre tehető; s innen indult el a város virágzása. A híres mezőkövesdi gyógyvíz felfedezése 1939-ben történt meg, amikor is Zsóry Lajos országgyűlési képviselő birtokán egy olajkutató fúrás alkalmával kéntartalmú gyógyvizet találtak. A Zsóry gyógyvíz napjainkban is számos betegség gyógyulását segíti, hatása ideális különböző ízületi gyulladások, reumás megbetegedések, sérülések kezelésére.

A legutóbbi felmérések alapján a város népessége 17 ezer főből áll, ám ez a szám folyamatosan, dinamikusan növekedik. Fokozatos fellendülése és virágzása többek között annak is köszönhető, hogy mind kereskedelmileg, mind gazdaságilag egyre fejlettebb, modernebb; így Mezőkövesd egy regionálisan kedvelt turisztikai és kulturális központtá nőtte ki magát. Nem csak az országban, de Európa-szerte is ismert gyógyvizéről, az UNESCO által szellemi világörökségnek nyilvánított matyó népművészetéről („Matyóföld fővárosa”), továbbá igen változatos, sokszínű kulturális eseményeiről. A turisták látogatása mellett egyre gyarapodik a kistérségben létrejövő családalapítások száma is.

Mezőkövesd nevezetességei köze tartozik- a matyó hímzés, valamint a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőn kívül- a Nép Művészetek Háza, a Városi Galéria, a Hadas Városrész, valamint a Szent László-templom és a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum.

Legutóbbi álláshirdetések Mezőköveden, bővebb infót, ide kattintva talál.

 • eladó-pénztáros
 • vízmérő-cserélő munkatárs
 • ügyfélszolgálati munkatárs
 • bankfióki tanácsadó
 • fejlesztőmérnök gyakornok
 • betanított összeszerelő
 • postai kézbesítő
 • felszolgáló
 • minőségügyi mérnök
 • CNC gépkezelő
 • CNC gépbeálló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük